Creaturan hallituslaisille ekologisempaan elämään siirtyminen on tuonut enemmän kuin ottanut

EKOLOGISESTI KESTÄVÄT ELÄMÄ

4/12/20215 min read

Usein kuulee väitteitä, että ekologisempaan elämään siirtyminen on vaikeaa ja se tarkoittaa väistämättä elämän kurjistamista. Näin ei kuitenkaan ole ollut ainakaan Creaturan hallituslaisten kohdalla. Creaturan hallituslaisille ekologisempaan elämään siirtyminen on tuonut mielenrauhaa ja vapautta.

Ekologisempaan elämään siirtymisessä ensimmäinen askel on omien kulutustottumusten tunnistaminen. Creaturan hallituslaiset ovat havahtuneet oman kulutuksen ympäristövaikutuksiin. Yhdistävänä tekijänä on ollut kiinnostus ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden haasteisiin.

Timo: Olen työskennellyt ekologisen kestävyyden parissa viimeiset kymmenen vuotta, mutta havahduin vasta vuonna 2015 oman elämäntapojeni ympäristövaikutuksista. Siihen aikaan lensin kaksi kertaa vuodessa muutaman viikon lomalle yleensä Eurooppaan. Lisäksi ruokavalioni koostui pääasiassa lihasta. Kokeilin vuonna 2015 ensimmäisen kerran Syken Ilmastodieetti-laskuria, joka näytti päästöni olevan keskimääräisen Suomalaisen tasolla eli noin 10 tonnia. Tämä oli minulle ensimmäinen herätys oman elämäntapani kestämättömyydestä.

Elle: Olin aikanaan järjetön vaatteiden suurkuluttaja. Tilasin nettikaupoista ja shoppailin pikamuoti liikkeissä. Ostin puhtaasta mieli halusta, en tarpeeseen. Monesti vaateostoksille lähtemiseen liittyi myös jonkin tunteen tavoittelu, kuten palkitseminen tai lohdun saanti. Pienellä printillä oleva "Made in Bangladesh"- vaatelappu sai havahtumaan ja ottamaan selvää millaisista työoloista on kyse.

Anya: Olen huomannut kuinka näkymättömiksi kulutustottumusten kasautuvat kestävyysvaikutukset jäävät, myös minulle siitä huolimatta, että olen ollut kiinnostunut yhteiskunnan, talouden ja ekologisuuden asioista oikeastaan aina sekä toiminut näiden parissa monella tavalla. Ostopäätös ja sen nettovaikutukset ovat hyvin etäällä toisistaan. Yksinkertaisen verkkokauppaklikkauksen vaikutus ei oikeastaan koskaan konkretisoidu. Käytän omana esimerkkinäni hyvin yleistä ilmiötä: verkko-ostosten tekeminen ja tuotteiden tilaaminen pitkän matkan päästä, usein halpatuotantomaista.

Harrastin vuosia sitten tätä itsekin, yhdistämättä sitä kuitenkaan laajempiin ekologisiin tai sosiaalisiin vaikutuksiin. Tapasin usein tehdä ostoksia netissä pitkältäkin, etenkin jos ja kun se on edullista. Tämä tuo kulmaa myös sosiaaliseen kestävyyteen. Etenkin jos resurssit ovat tiukilla, edullisempi vaihtoehto on itsestäänselvä valinta, eivätkä välilliset kestävyysvaikutukset tule edes mieleen. Kestävämpi elämäntyyli ei siis välttämättä ole (ainakaan täysin) vapaasti valittavissa. Tämän peilikuva on se, että myöskään kestämätön elämäntapa ei yleensä ole täysin vapaan valinnan tulosta. On siis tärkeää suurella skaalalla varmistaa, että kaikilla olisi vapautta, toimeentuloa ja kapasiteettia tehdä valintoja.

Kristian: Suurin päästövaikutukseni on tullut lentomatkustamisesta. Aiemmin lensin vähintään kerran vuodessa ja joinakin vuosina parhaimmillaan 3-4 kertaa.

Creaturan hallituslaisille ekologisempaan elämään siirtyminen on tapahtunut asteittain. Elämäntapamuutoksissa korostuu omien tarpeiden kyseenalaistaminen sekä tiedostamisen kautta tullut muutos.

Timo: Olen muuttanut kulutustottumuksiani pikkuhiljaa kestävämmäksi. Elämäntapojen muuttamiseen on liittynyt monista asioista luopumista. En kuitenkaan koe, että asioista luopuminen olisi mitenkään negatiivista, koska minun tapauksessani muutos on lähtenyt henkisestä muutoksesta. Henkisen muutoksen kautta olen määritellyt elämänarvoni ja elämäntehtäväni uudelleen. Pystyn kokemaan merkityksellisyyttä ja iloa pienistä arjen iloista, enkä samalla tavalla hamua elämyksellisiä kokemuksia esimerkiksi matkailusta. Monista materiaalisista kiinnikkeistä ja kuluttavasta elämäntavasta luopuminen on myös tuonut taloudellista vapautta, mikä on osaltaan johtanut huomattavasti henkisesti rikkaampaan elämään.

Olen myös asettanut tavoitteekseni, että elämänaikaiset päästöni olisivat nettonegatiiviset. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toiminnallani saavutetut päästövähenemät ovat suuremmat kuin elämisestäni aiheutuvat päästöt. Tavoite on todella kunnianhimoinen ja on vielä hieman epäselvää, miten aion toteuttaa tarvittavat päästövähenemät.

Elle: Keskityn päivittäisiin valintoihin ja teen itse. Kierrätän, vaihdan, lainaan ja entisöin. Elin maaliskuun ajan muovittomasti, joka havainnollisti vallitsevan elämäntyylin nojaavan muoviteollisuuteen. Vaateyhtiöiltä vaadin tuotteen elinkaaren läpinäkyvyyttä.

Anya: Kulutuksen vaikutusten ajattelu ja tiedostaminen sekä yleinen mielenkiinto aiheeseen ovat kohdallani muuttaneet omia tottumuksiani ja muuttavat yhä. On mielestäni hankalaa sanoa, voiko laajemman, maailmanlaajuisen talousjärjestelmämme kehikossa olla olemassa ihka aitoa kestävää kulutusta. Samanaikaisesti on hyödytöntä vajota epätoivoon, vaan meidän on hyvä tarttua tilaisuuksiin, jotka jokainen arjessa kohtaa.

Yksilötasolla valintoihini kuuluu seuraavia asioita:

Tilaan aniharvoin mitään ulkomailta ja jos tilaan jotakin, kohdistan tilauksen lähialueelle minimoidakseni ympäristövaikutuksia. Samanaikaisesti vältän suuryhtiöitä kuten Amazonia, jotka tunnetaan työvoimansa huonosta kohtelusta ja tarttuvat aktiivisiin toimiin estääkseen ammattiliittoja muodostumasta. Olen pääasiassa kasvissyöjä. Lisäksi huomaan viime vuosina tiedostaneeni yhä enemmän sitä, kuinka monet hankinnat päätyvät yksinkertaisesti hukkaan. Jätän yhä useammin monta asiaa ostamatta, sillä huomaan, etten niitä tarvitse.

Kristian: Olen elänyt tien päällä ilman vakituista asuinpaikkaa joulukuun lopusta 2020 lähtien. Halusin kokeilla elämäntyyliä, josta olen jo useamman vuoden haaveillut. Syksyllä tein päätöksen lähteä vuoden lopussa Vantaalta, mutta koronatilanteen vuoksi en voinut vielä suunnitella mistä aloittaisin. Joulukuun alussa tilanne Lapissa oli Euroopan parhaimpia joten oli helppo tarttua Creaturan perustajien Timon ja Heidin tarjoukseen tulla tammikuun ajaksi Heidin tyhjään huoneeseen. Oli kiehtovaa elää kuukausi rivitalossa Näätämössä. Tammikuun aikana keskityin viemään omia projektejani eteenpäin ja kävin lähes päivittäin ulkona kävelemässä ja kuvaamassa lähialueita.

Helmikuuksi päädyin asumaan suureen omakotitaloon Utsjoelle aivan Tenojoen varrelle. Koin siellä parhaimmillaan -35 asteen lämpötilan kuvatessani ulkona revontulia, joita sain kuukauden aikana nähdä useamman kerran. Maaliskuuksi päädyin asumaan Pikku-Syötteen karavaaniparkkiin asuntovaunuun. Siellä tein yhteistyötä entisen lumilautamestarin kanssa. Autoin häntä viemään eteenpäin hänen lumilautailudokkaria, kuvaamaan hänen laskuja Syötteen rinteillä sekä luomaan kotisivut hänen matkailualan yritykselleen.

Huhtikuun vietin Tallinnassa. Toukokuun alussa kävelin Viron halki pohjoisesta etelään kulkevaa 375 kilometrin pituista vaellusreittiä. Kävelyn jälkeen suuntasin matkani Ukrainaan, jossa matkasin kajakilla Ukrainan halki ystäväni kanssa. Pyrin välttämään lentämistä niin paljon kuin mahdollista. Pyrin kulkemaan maasta toiseen vain maata pitkin busseilla ja junilla tai laivalla merien ja jokien halki.

Lihasvoimin matkustelua on tullut harjoitettua myös Suomessa. Vuonna 2019 kävelin Suomen läpi Nuorgamista Helsinkiin eli noin 1537 kilometriä. Vuoden 2020 keväällä pyöräilin Helsingistä Nuorgamiin. Lihasvoimin matkustelu on ollut mahtava tapa tutustua uusiin paikkoihin ja ihmisiin.

Ekologisesti kestävämpi elämä on lisännyt hyvinvointia, merkityksellisyyden kokemista ja antanut mielenrauhaa.

Timo: Henkisesti rikas elämäntyylini on tuonut minulle vapautta, merkityksellisyyttä, itseluottamusta sekä henkisen rauhan. Pystyn nauttimaan arjen pienistä iloista ja panostamaan enemmän ihmissuhteisiin. Minun on myös henkisesti parempi olo, kun tiedostan eläväni mahdollisimman ekologista ja kaikkia kanssaeläjiä kunnioittavaa elämää.

Elle: Itseluottamus on kasvanut, kun ei ole tarvinnut identifioitua materiaan. Olen säästänyt rahaa, toisaalta koen vapautta omistaessani vähemmän. Lisäksi elämäntyylin myötä olen kehittänyt uusia käytännönläheisiä taitoja ja kokeillut hauskoja asioita, kuten Swop- juhlat jossa voi ystävien kesken vaihtaa vaatteita ja kirjoja.

Anya: Se on antanut syvempää ymmärrystä sokkeloisesta ongelmakentästä, jossa elämme - ja ymmärrys itsessään on minulle antoisa asia. Kestävämpi (sillä en tohdi kutsua sitä vieläkään kestäväksi) elämäntyyli tuo minut osaksi suurempaa kokonaisuutta, jossa elän. Se tuo kuitenkin mielenrauhaa ja parempaa vointia. Se ei kuitenkaan ole jotakin välineellistä, eli se ei tee minusta välttämättä parempaa, eikä se ole yksin minun harteillani tai kannateltavissani. Kestävyys ja sen eri osa-alueiden toteutuminen (eettinen, sosiaalinen, ekologinen, taloudellinen) on itseisarvo ja edellytys meitä kaikkia paremmin palvelevalle yhteiskunnalle.

Kristian: Maata pitkin matkustaminen on antoisampaa monista syistä. Uteliaisuus nähdä millaista elämä on eri puolilla maailmaa on suurin syy miksi valitsin elää tällä tavalla.